Sabadell

Marta Farrés demana «aturar màquines i seure a parlar» amb la Conselleria de Salut

  • Actualitzat:
  • Creat:

Marta Farrés, candidata a l’alcaldia de Sabadell pel PSC, ha demanat a la Consellera de Sanitat, Alba Vergés, i al Servei Català de la Salut, que reconsiderin el tancament de la unitat d’oncologia pediàtrica del Taulí i el seu trasllat a la Vall d'Hebron.

Pol Gibert i Marta Farrés
Pol Gibert i Marta Farrés

La candidata ha fet aquesta demanda arran de les dades obtingudes des del propi servei d’informació de l’Hospital Taulí, que contradiuen les xifres oficials facilitades pel Cat Salut.

El trasllat de la unitat d’oncologia infantil de l’hospital Taulí es fa a partir de l’aplicació del Pla de Reorganització de Serveis Sanitaris de Catalunya, aprovat al 2011 per la Generalitat de Catalunya durant l’època de retallades de Boi Ruiz (CiU) com a Conseller, i Artur Mas com a President de la Generalitat. Aquest pla estableix que les especialitats mèdiques en un hospital hauran de tenir el mínim recomanat per la UE de 30 casos diagnosticats nous per any i, en cas de no assolir aquesta xifra, aquesta especialitat es traslladarà a un altre centre hospitalari.

Les dades oficials presentades en diversos comunicats del Departament de Salut de la Generalitat afirmen que la mitjana anual de nous casos diagnosticats a la unitat d’oncologia pediàtrica a l’Hospital Taulí és de 9, no assolint aquest mínim i justificant així el seu trasllat a l’hospital Vall d’Hebron i a l’Hospital Sant Joan de Deu. Segons Marta Farrés, les dades facilitades pel servei d’informació de l’Hospital Taulí contradiuen les afirmacions del CatSalut.

La mitjana del CatSalut recull dades des de l’any 1989, quan es va començar a fer el recompte de tumors al Taulí. Però fins l’any 2000 aquest recull de dades no va ser sistemàtic i estadístic.

El recompte estadístic de casos diagnosticats en aquesta unitat des de l’any 2000 fins al 2016 puja fins a 18,8 per any. Si es té present la població total de l’àrea d’influència de l’hospital Taulí (1,5 Milions d’habitants) aquesta xifra augmenta fins als 55 casos, assolint la ratio exigida.

Marta Farrés ha destacat que «en cap cas posem en dubte el criteri científic aplicat sobre la decisió tècnica de fixar la ratio de casos nous diagnosticats en 30 per any, però sí creiem que les dades en que el CatSalut justifica la decisió no responen a la realitat del centre hospitalari Parc Taulí».

Per aquest motiu, els socialistesexigeixena la consellera de Salut i al Cat Salut que aturi el trasllat i reconsideri el manteniment de la unitat d’oncologia infantil a l’Hospital Taulí: «Ho demanem tenint present que aquesta unitat va obrir fa més de 30 anys i per la confiança que ens mereixen els i les professionals que hi treballen, així com l’altíssim grau d’excel·lència del centre».

Farrés també ha destacat que rebutgen el Barcelona-centrisme i demanen que es respecti al territori a partir del manteniment de serveis públics d’alta qualitat com aquest. «No té sentit que es faci anar a una família de Terrassa o Polinyà a Barcelona, quan l’Hospital Taulí de Sabadell és més proper, a més de ser un hospital de referència a la comarca i capdavanter en oncologia pediàtrica».

En el proper plenari de l’Ajuntament de Sabadell, que se celebrarà el dijous 31 de Gener, el grup municipal del Partits dels Socialistes de Catalunya presentarà una moció en contra de la supressió del servei d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Taulíi en defensa de la sanitat pública on:

-Es rebutja el tancament del servei d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i al seva derivació cap a l’Hospital de la Vall d’Hebron

-Es denuncia la falta de transparència del CatSalut i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a l’hora d’informar de la presa d’aquesta decisió i la seva implementació.

- S’expressa el suport a l’Hospital Taulí de Sabadell i els professionals com un servei públic fonamental per la ciutat i els veïns

-S’exigeix un posicionament a Maties Serracant, Alcalde de Sabadell, i del tinent d’alcalde i delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernández, en defensa dels serveis de l’Hospital Taulí.

Pol Gibert, diputat socialista per Sabadell al Parlament, ha explicat que el tema del tancament de la unitat d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Taulí serà present al debat parlamentari de les properes setmanes i ha afegit que treballarà per arribar a un acord que permeti el seu manteniment.

Gibert també ha qüestionat que l’ex-Alcalde i actual tinent d’Alcalde per ERC, Juli Fernández, defensi el trasllat d’aquesta unitat fora de l’àmbit de la ciutat i la comarca i lamenta que Fernández hagi arribat a posar en dubte la qualitat del servei, quelcom que no ha agradat als professionals del Taulí.

D’altra abanda, Gibert ha expressat la seva sorpresa davant el fet que Marisol Martínez, candidata a l’alcaldia per Guanyem Sabadell, no s’hagi pronunciat sobre aquest tema, tot tement que la seva opinió sobre el tancament pugui afectar l’actual aliança amb ERC a l’Ajuntament de Sabadell.