Sabadell

El quadripartit crea una tercera revista pagada per tots per ocultar la seva manca de gestió

  • Actualitzat:
  • Creat:

Els socialistes demanen a l’Ajuntament la retirada de la revista municipal 'Hola Barri' degut a la utilització partidista que n'està fent l'equip de govern: «Justament, en el moment al final del seu mandat i a pocs mesos de les eleccions municipals».

El primer secretari del PSC de Sabadell, Pol Gibert, creu que l'Ajuntament ha de donar explicacions dels motius d'editar una nova revista municipal, 'Hola Barri',  quan ja existeixen dues més, 'Sabadell Informatiu'i el butlletí municipal 'Hola Sabadell'«Unes publicacions que ofereixen una informació similar que resulta reiterativa i que suposen triplicar la despesa d’aquest Ajuntament innecessàriament».

Gibert s'ha queixat de la 'discreció' que ha exhibit el govern local per editar aquesta tercera revista: «Han ocultat la seva existència fins que ha sortit el primer número al barri de Merinals. Demostren que ells mateixos saben que no estan fent les coses bé».

El PSC critica la falta de coherència dels partits que formen l’actual govern, els quals utilitzen de manera partidista els mitjans de comunicació públics per poder promocionar les seves accions de govern «no gaires, desgraciadament, en aquesta nefasta legislatura». Per tant, en favor de la transparència, els socialistes reclamen al govern que deixi de publicar dues de les tres revistes d'informació institucional i concentri els seus esforços comunicatius i econòmics només en una única publicació que permeti no repetir continguts i, d’aquesta manera, controlar també la despesa. 

D'altra banda, demanen al quadripartit que s’iniciï un procés de participació, amb la col·laboració de tots els grups municipals amb representació al consistori, per poder arribar a acords en els temes que es publicaran. «És absolutament intolerable que una publicació de l’Ajuntament no respecti la pluralitat de les forces que el composen. Aquestes són les noves formes de fer d’un govern que venia a canviar-ho tot?», han dit Gibert.

Falta de coherència

Els socialistes recorden que aquestes eines comunicatives van ser criticades de manera bel·ligerant per diferents formacions polítiques en les etapes en que governava el PSC i ara, en canvi, no només fan us d'aquests mitjans sinó que a la revista nova 'Hola Barri', fan un ús completament electoralista deixant a la oposició sense cap espai per fer publicacions. «Ens sorprèn que això ho facin partits que sempre han encapçalat la bandera de la participació i la transparència, paraules les quals prediquen però de les que no en donen exemple», ha dit el primer secretari dels socialistes. 

«Ara, no només no els sembla innecessària aquesta pràctica sinó que creen tres revistes diferents per promocionar-se. Això es diu electoralisme pur i dur. Si han estat incapaços de gestionar l’Ajuntament durant quatre anys i volen vendre fum, endavant. Però no amb diners de tots els sabadellencs i sabadellenques», ha insistit Gibert.

Vulneració de la normativa

Davant d’aquest ús partidista dels recursos municipals, els socialistes demanaran un informe al secretarisobre l’adequació d’aquesta pràctica a la normativa. 

Cal recordar que l’apartat 2 l’article 109 de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya estableix que la publicitat institucional no pot promoure ni desenvolupar campanyes que tinguin com a finalitat destacar la gestió o els objectius assolits pels poders públics.

D’altra banda, l’article 4 de la Llei de l’Estat 29/2005, de 29 de desembre, de publicitat i comunicació institucional, que té el caràcter de legislació bàsica, prohibeix que les publicacions tinguin com a finalitat destacar els èxits de gestió.

Paral·lelament, demanaran el cost total de tenir tres publicacions amb la mateixa finalitat, i quins criteris s’han seguit per posar-la en marxa mesos abans de les eleccions municipals.