Sabadell

El PSC acusa la Generalitat de minimitzar l'estat dels pisos dels Merinals

  • Actualitzat:
  • Creat:

Els socialistes han preguntat al conseller de Territori i Sostenibilitat què pensa fer per respondre a la situació dels veïns afectats.

Blocs de pisos afectats dels Merinals
Blocs de pisos afectats dels Merinals

El PSC ha interpel·lat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, perquè aclareixi què pensa fer per solucionar la situació de 170 famílies dels Merinals que viuen en pisos amb desperfectes estructurals greus.

El diputat del PSC en el Parlament, Pol Gibert, recorda que l’actual Agència de l’Habitatge de Catalunya(antigua Adigsa) va detectar l’any 1991 aluminosi de grau 3 i 4 a les dues primeres fases de pisos dels Merinals: «Arran d'això, Adigsa va decidir enderrocar 600 habitatges i substituir-los per blocs nous. En canvi, no va incloure els 170 pisos dels que ara parlem en aquesta acció, en considerar que no estaven tan deteriorats».

Els veïns han mostrat a la conselleria, sense gaire èxit, la seva preocupació per l'estat dels seus pisos després d’un estudi que demostra que hi ha set blocs que tenen desperfectes estructurals com carbonatació, aluminosi o oxidació de les biguetes. 

Gibert comenta que els veïns d'aquests pisos, que es van constituir en una comissió d'afectats, asseguren que els blocs han de ser enderrocats i fer de nous per evitar riscos innecessaris. «Malgrat aixó, l’Àgència Catalana de l’Habitatge insisteix que els habitatges no s'han d’enderrocar, i que només s'han de rehabilitar i reparar», diu el diputat.

Requeriment a la conselleria

Per tot això, Pol Gibert ha demanat al conseller quins recursos pressupostaris pensa dedicar i en quin període de temps, per solucionar aquest problema i tranquil·litzar els veïns. Gibert ha fet aquest requeriment dins d'una bateria de preguntes parlamentàries aquesta mateixa setmana.

El diputat vol saber el nivell d'implicació de la conselleria en l'assumpte i per això li demana quantes reunions s’han mantingut amb els actors implicats (Ajuntament, veïns,…), així com les dates, els assistents i les conclusions de les mateixes: «Volem comprovar l'interès i preocupació de l'Administració en aquest cas, perquè sembla ser que no estan al dia».

Així mateix, Gibert es pregunta si el Govern té coneixement real de tota la problemàtica que afecta als pisos dels Merinals des de fa dècades «i volem saber si el conseller ha visitat la zona afectada i si sap quants veïns i veïnes estan patint aquest problema».

El diputat ha preguntat al conseller quin ha estat el pressupost destinat a la millora i conservació de l’entorn dels pisos des de 2010 fins ara i quin és calendari d’actuacions previst del Govern per abordar aquesta problemàtica: «La degradació de la zona és lamentable, i volem que el Govern reconegui l’abandonament que pateix el barri».

Davant la petició de les famílies afectades en els últims mesos, els socialistes han demanat per escrit si el govern té intenció d’enderrocar i re-allotjar als veïns «abans que passi alguna desgràcia».

El diputat socialista ha aprofitat aquesta bateria de preguntes per demanar al conseller si el Govern preveu fer treballs de millora i manteniment de l’espai públic que rodeja els pisos

Per últim, reclama a la Generalitat una còpia de tots els informes i actes de les reunions relatives a la situació dels pisos dels Merinals.